Töölön Montessori-leikkikoulu

YHTEYSTIEDOT

Osoite:Nervanderinkatu 11
00100 Helsinki
Sähköposti:toolo@helsinginmontessori.fi
Puhelin:

050 312 3074 Toimisto

044 049 9127 Hillerit

050 400 8428 Lumikot

Toiminta-ajat:Arkisin 8.00 – 17.00
Instagram:@toolon_montessori

HENKILÖKUNTA

Leikkikoulun vastaava, varhaiskasvatuksen opettaja Milla Sahi-Kauste
Montessoriohjaaja, varhaiskasvatuksen opettajaPäivi Soikkeli
MontessoriohjaajaVeronica Henriksson

Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja

 

Meseret Lealem

Anneli Liskola

Leikkikoulumme sijaitsee kaupunkimiljöössä Nervanderinkadulla, rauhallisessa Etu-Töölössä. Leikkikoulun toiminta alkoi vuonna 1983 Helsingin Meilahdessa. Tarjoamme varhaiskasvatuspaikan 28 lapselle, joiden kasvatuksesta huolehtii viisi aikuista.

Sijainti jugendtalon alakerrassa mahdollistaa kodinomaisen ja viihtyisän montessoriympäristön. Ulkoilemme päivittäin läheisessä Museonpuistossa, jossa on monipuoliset mahdollisuudet leikkimiseen ja liikkumiseen. 

Vapaus ja vastuu

Töölön Montessori-leikkikoulussa jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus pitkäkestoiseen, rauhalliseen montessorityöskentelyyn ja leikkiin. Lapsen päivään sisältyy työskentelyn ja leikin lisäksi ulkoilua, lounas ja välipala, lepohetki, piirit, erilaiset pienryhmätoiminnat sekä retket. Valmisteltu ympäristö mahdollistaa lapsen omatoimisuuden ja antaa heille vapauden liikkua päivän aikana montessoriympäristössä oman mielenkiintonsa mukaisesti. Montessoripedagoginen ajattelu näkyy ja on vahvasti läsnä leikkikoulumme arjessa ja sen eri toiminnoissa koko lapsen päivän ajan.

Leikkikoulussamme on esiopetusta joka päivä montessoriympäristössä. Tämän lisäksi esikoululaisilla on omia vertaistuokioita, projekteja ja retkiä. Esikoululaisilla on tärkeä rooli leikkikoulumme vanhimpina lapsina, he toimivat roolimalleina nuorimmille lapsille. Teemme yhteistyötä alueen muiden päiväkotien ja peruskoulujen kanssa.

Vuorovaikutusta ja kulttuuria 

Tapamme toimia yhdessä pohjautuu lapsen vapauteen, sen kunnioittamiseen sekä itseohjautuvuuteen. Vapaus kasvattaa vastuuta ja onnistumisen kokemukset itsetuntoa. Aikuisen rooli on ohjata, havainnoida ja tukea lasta pedagogiikan mukaisesti. Kohtaamme lapset yksilöllisesti ja pidämme vuorovaikutusta merkityksellisenä lapsen kasvun tukemisessa. Meille tärkeää on kohdata lapsi ja lapsen erilaiset tunnetilat kuuntelemalla ja lohduttamalla.

Leikkikoulumme sijainti keskeisellä paikalla kulttuurihelmien läheisyydessä tarjoaa retkiä ja nähtävyyksiä kävelyetäisyyden päässä. Juhlimme erilaisia juhlia vuosikalenterin mukaisesti, tämän lisäksi kutsumme isovanhemmat kerran vuodessa kyläilemään. Vanhempaintoimikunta järjestää vuosittain jo perinteeksi muodostuneet joulumyyjäiset.  

Yhteistyö vanhempien kanssa 

Ennen leikkikoulun aloittamista lapsi käy tutustumassa leikkikoulun toimintaan, muihin lapsiin ja henkilökuntaan, minkä lisäksi pidämme aloituskeskustelun vanhempien kanssa. Päivittäin vaihdamme kuulumisia ja kerran viikossa lähetämme vanhemmille viikkokirjeen, jossa kerromme viikon kuulumisia, seuraavan viikon tapahtumia sekä ruokalistan. Lisäksi tiedotamme sähköpostitse ajankohtaisista asioista. 

Varhaiskasvatuskeskustelut käydään kaksi kertaa vuodessa, lisäksi 4-vuotiaiden lasten vanhempien kanssa käydään hyve-keskustelut ennen neuvolakäyntiä. Vanhempainilta järjestetään kerran sekä syys- että kevätkaudella. Kevätkaudella kaikilla vanhemmilla on mahdollisuus lastensa havainnointiin montessoriympäristössä. Töölön Montessori-leikkikoulun vanhempien järjestämät joulumyyjäiset toimivat samalla Avoimet ovet –tapahtumana, jossa henkilökunta on paikalla.